Pajamäki / Lähiluonto

Talin golfkenttä

Helsingin golfklubi on perustettu vuonna 1932 ja on Suomen vanhin golfseura. Golfkenttä sijaitsee Talin kartanon mailla Pitäjänmäellä rajautuen Pajamäkeen. Talin kenttä on 18-reikäinen puistomainen kenttä lähellä merta.

Mätäjoki

Mätäjoki (Vantaan puolella Mätäoja (ruots.Rutiån)) virkistyttää historiallisesta vaikkaHenna Rosilo Matajoki 17102014 web jokseenkin brutaalista nimestään huolimatta pajamäkeläisiä alueen kaupunkipurona lenkkipolkujen viertä kulkien.

Talin siirtolapuutarha

Talin siirtolapuutarha sijaitsee Pajamäen itäpuolella. Kauniit puutarhat ja pittoreskit mökit unohtamatta Talin saunan puhdistavia löylyjä kesäisin luovat ainutlaatuisen lisänsä pajamäkeläisten lähiluontoon.

Vuonna 1936 perustettu Talin Siirtolapuutarhayhdistys järjestää monenlaista toimintaa: juhlia, kerhoja, kursseja sekä julkaisee omaa lehteä. Erityisen maineikas on yhdistyksen vuosittain järjestemä juhannusjuhla, joka kokoaa suuren joukon kaupunkilaisia kaupunkikokon äärelle juhlistamaan keskikesää. Siirtolapuutarhalla on vuonna 1949 rakennettu sauna, joka on kesäisin auki myös yleisölle.

Talilaiset, kuten Talin siirtolapuutarhalaiset itseään kutsuvat, nauttivat mökkeilystä koko kesän ja osa jopa asuu siellä keväästä syksyyn.

Lisätietoja Talin siirtolapuutarhan sivuilta.

Talin frisbeegolfpuisto

Talin frisbeegolfpuisto on kiinteä 18 -väyläinen frisbeegolfrata, jota lajin harrastajat kuvailevat Suomen hienoimmaksi ja haastavimmaksi. Se sijaitsee Talin huipun ja Vermon maastoissa Pajamäen välittömässä läheisyydessä.

Kentän toiminnasta vastaa Talin Tallaajat ry. Rata on ympärivuoden kaikkien käytettävissä ilman kierrosmaksua.

Tarkempi ratakuvaus ja lisätietoja Talin Tallaajien sivuilta.

Talin liikuntapuisto

Talin liikuntapuisto sijaitsee kivenheiton päästä Pajamäestä ja palvelee monipuolisilla liikuntamahdollisuuksillaan alueen asukkaita. Liikuntapuiston alueella on mm. jalkapallohalli, useita ulkokenttiä ja lähiliikuntapaikka Perhepolku. Esteettömän Perhepolun varrella on ulkokuntovälineitä sekä toiminnallisia liikuntaleikkivälineitä eri ikäisille. Liikuntapuistossa sijaitsee myös keväällä 2015 avattu seikkailupuisto Zippy, joka tarjoaa luontoseikkalun, jossa edetään puusta toiseen erilaisten vaijeri- ja köysitehtävien avulla.

Lisätietoja ja aukioloajat Helsingin kaupungin ja Seikkailupuisto Zippyn sivuilta.

Patterimäen puisto

Patterimäen puisto ainutlaatuisine luonnonmaantieteellisine ja historiallisine piirteineen muodostaa Pajamäen lähiluonnon ytimen.

Puisto rajoittuu Pajamäentiehen ja pohjoisessa Takka- ja Arinatiehen. Sen eteläpuolella on Pajamäen asuinalue ja pohjoispuolella Takkatien pienteollisuusalue. Etelässä puiston rajoina ovat Talin viheralueet ja lännessä Espoon viheralueet.